Ποιες συσκευές ανακυκλώνουμε

Ανακύκλωση Συσκευών
Ανακύκλωση Συσκευών

Ανακύκλωση Συσκευών Δωρεάν

Ποιες συσκευές ανακυκλώνουμε:

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά κ.λπ.
ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Ηλεκτρικές σκούπες, σίδερα, ζυγαριές, καφετιέρες κ.λπ.
ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Η/Υ συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών, των οθονών και των πληκτρολογίων, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, ασύρματα τηλέφωνα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές γραφομηχανές κ.λπ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΕΙΔΗ: Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, βιντεοκάμερες, μουσικά όργανα κ.λπ.
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ: Λαμπτήρες φθορισμού και φωτιστικός εξοπλισμός τρυπάνια, πριόνια, ραπτομηχανές, εργαλεία κηπουρικής κ.λπ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Τρυπάνια, πριόνια, ραπτομηχανές, εργαλεία κηπουρικής κ.λ.π
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρικά τρενάκια, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, κερματοδέκτες τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.
ΟΡΓΑΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ: Θερμοστάτες, ανιχνευτές καπνού κ.λπ.

Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών;

• Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
• Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε τη ποιότητας ζωής μας.
• Βοηθάμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων)
• Βοηθάμε στην εξοικονόμηση πρώτων υλών.
• Βοηθάμε στην εξοικονόμηση ενέργειας.
• Βοηθάμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό, αφού η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Πώς μπορώ εγώ να συνεισφέρω στην προστασία του περιβάλλοντος από τις βλαβερές ουσίες;

Είναι απλό. Όταν η ηλεκτρική ή ηλεκτρονική σας συσκευή δεν δουλεύει πια ή δεν τι θέλετε…. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΤΑΤΕ…ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗ!!!

Τι θα μου κοστίσει η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μου συσκευών?

Τίποτα! Η διαδικασία για τον καταναλωτή που επιθυμεί να ανακυκλώσει τις ηλεκτρικές συσκευές είναι απλή και δωρεάν.

Με ένα τηλεφώνημα ερχόμαστε στο χώρο σας για την παραλαβή της συσκευής σας δωρεάν στο 215 5003 572.

Παραλαμβάνονται κατεστραμμένες συσκευές ή εξαρτήματα;

Όχι, διότι είναι αδύνατη πλέον η περιβαλλοντολογική τους διαχείριση, που είναι και ο σκοπός του Συστήματος. Το Σύστημα παραλαμβάνει ακέραιες συσκευές προς απορρύπανση, με σωστούς περιβαλλοντολογικούς όρους.

Πού ανακυκλώνονται οι συσκευές που έχουν συλλεχθεί;
Η επεξεργασία και ανακύκλωση των ΑΗΗΕ γίνεται σε ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας.

 

Διαδικασία ανακύκλωσης συσκευών.

Κατά την ανακύκλωση ξεχωρίζονται από τις παλιές συσκευές όλα τα διαφορετικά υλικά. Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός βρίσκονται και απομονώνονται όσα υλικά είναι επικίνδυνα και αφετέρου συγκεντρώνονται τα υλικά (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) που μπορούν να ανακυκλωθούν. Τα παραπάνω υλικά, έχουν τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων συσκευών αφού επεξεργαστούν από κατάλληλα μηχανήματα στα κέντρα ανακύκλωσης.

Κινητά τηλέφωνα

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να περιέχουν από ακριβά μέταλλα (π.χ. άργυρο) μέχρι παλλάδιο, χαλκό, κασσίτερο και ψευδάργυρο. Τα ακριβά μέταλλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κοσμημάτων. Τα υπόλοιπα αφού συγκεντρωθούν και επεξεργαστούν μπορούν να χρησιμεύσουν για κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Λάπτοπ

Τα εξαρτήματα που λειτουργούν ακόμα, μπορούν να μεταπωληθούν σε κατασκευαστικές εταιρείες ή εργαστήρια ειδικότερα η CPU. Το ατσάλι από τον σκελετό του φορητού υπολογιστή, μπορεί να ανακυκλωθεί για να παραχθεί νέα πρώτη ύλη. Σύμφωνα με εταιρείες ανακύκλωσης χάλυβα, υπολογίζεται πως σε τέτοιες συσκευές υπάρχει έως και 80% ανακυκλώσιμο περιεχόμενο.
Αντίστοιχα, σε μεγάλο μέρος συναντάμε αλουμίνιο στους υπολογιστές. Το υλικό είναι εξαιρετικά ανακυκλώσιμο και έχει παρατηρηθεί πως οι ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται κάθε χρόνο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο αυξάνονται συνεχώς.

 

Ηλεκτρικά εξαρτήματα

Τα καλώδια χαλκού που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις συσκευές που συνδέονται με το ρεύμα ομαδοποιούνται και στη συνέχεια αποστέλλονται αρχικά σε κόφτες καλωδίων και στη συνέχεια σε χυτήρια χαλκού. Η διαδικασία της ανακύκλωσης τους απαιτεί απομάκρυνση του πλαστικού για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Επεξεργασία οθόνης

Απομακρύνονται τα υπολείμματα πλαστικού (1) και διαχωρίζεται το μπροστινό από το πίσω μέρος (2). Τα γυαλιά του πίσω μέρους (3) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή γυαλιού υψηλής ανθεκτικότητας με διακοσμητική χρήση. Το μπροστινό τμήμα της οθόνης, αφού καθαριστεί με βιομηχανική σκούπα (4) από το φθορίζον επίχρισμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υαλότουβλων.

Αρχικά αφαιρείται το εξωτερικό κέλυφος, που αποτελείται είτε από ξύλο είτε από πλαστικό, ανάλογα με την παλαιότητα της συσκευής, και στη συνέχεια η πλακέτα και τα καλώδιά της. Τα πλαστικά μέρη πωλούνται στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, όπου ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, ενώ τα υπολείμματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικά καύσιμα. Τα καλώδια διακινούνται σε εμπόρους που τα μεταπωλούν ή σε μονάδες επεξεργασίας για τεμαχισμό και ανακύκλωση. Από την πλακέτα αφαιρούνται οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές, που ανήκουν στα λεγόμενα υλικά ειδικής διαχείρισης και φεύγουν μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στο εξωτερικό, και το πηνίο ή TV yoke, που αποτελείται από χαλκό και διακινείται από εταιρείες ανάκτησης μετάλλων. Οσο για τις πλακέτες, τεμαχίζονται και, αφού τους αφαιρεθούν τα μέταλλα, προωθούνται στις μεταλλουργίες. Το τρίμμα της πλακέτας που απομένει πωλείται αυτόνομα σε εταιρείες που θα κατασκευάσουν με αυτό νέες πλακέτες ανώτερης ποιότητας.

Το γυαλί της οθόνης αποτελείται από δύο μέρη, το μπροστινό και το πίσω. Αφού απομακρυνθεί το electron gun, το λεγόμενο «κανόνι», που προορίζεται για εταιρείες ανάκτησης μετάλλων, αποκολλάται το έμπροσθεν από το όπισθεν τμήμα της οθόνης, γιατί λόγω της σύστασής τους απαιτούν και διαφορετική μεταχείριση. Ενα από τα πιο κρίσιμα στάδια της διαδικασίας είναι η απορρύπανση του μπροστινού γυαλιού, που στο πίσω μέρος του καλύπτεται από μια λεπτή πούδρα, το λεγόμενο φθορίζον επίχρισμα, που περιέχει φθόριο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Το φθορίζον επίχρισμα αφαιρείται με βιομηχανική σκούπα, φυλάσσεται σε στεγανές σακούλες και μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων φεύγει για το εξωτερικό. Το απορρυπασμένο πια γυαλί της οθόνης χρησιμοποιείται για την παραγωγή υαλότουβλων (μπροστά μέρος) και γυαλιού υψηλών αντοχών με διακοσμητική χρήση (πίσω μέρος).

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *